eSports

Suomen pelipiireissä muhii uhkapeliskandaali – poliisihallitus tutkii sponsoridiilejä

Julkaistu:

KILPAPELAAMINEN
Kaksi suomalaista kilpapelijoukkuetta on poliisihallituksen selvityksessä kyseenalaisista yhteistyökuviosta ulkomaisen vedonlyöntisivuston kanssa. Tapaus on samankaltainen kuin jääkiekkoseura Jokereiden sponsorikohu vuosina 2014–15.
Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) lähestyi viime viikonloppuna jäseniään jäsenkirjeellä koskien poliisihallituksen viime vuonna aloittamia selvityksiä Suomen kilpapeliyhteisössä mukana oleviin ulkomaisiin vedonlyöntisivustoihin.

Liiton hallituksen jäsenen pyynnöstä poliisihallitus on tutkinut syksyllä Counter-Strike: Global Offensive -joukkue iGame.comin sponsorikuviota, jossa joukkue on nimetty ulkomaisen vedonlyöntisivuston mukaan. Suomessa pelatessaan joukkue käyttää nimeä LGR.

Suomen arpajaislain mukaan ainoastaan Veikkauksella, jonka nimen alle vuodenvaihteessa yhdistyivät Fintoto ja Raha-automaattiyhdistys, on yksinoikeus järjestää ja markkinoida rahapelitoimintaa Suomen rajojen sisäpuolella.

Kyse ei ole ensimmäisestä tapauksesta. Aikaisemmin liitto on pyytänyt selvitystä ENCE eSports -organisaation keväällä aloittamaan Nordicbet-yhteistyökuvioon sekä eurheilu.com-sivuston räikeään banneri- ja linkkimainontaan.

Liiton puheenjohtajan Joonas Kapiaisen jäsenille lähettämän kirjeen sisältämät poliisihallituksen vastaukset koskevat erityisesti liiton jäseninä toimivia tapahtumajärjestäjiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näin poliisihallitus kommentoi iGamen tapausta

Poliisihallitus kommentoi muun muassa, että tapahtumajärjestäjät ovat vastuussa siitä, että heidän tapahtumissaan noudatetaan lakia. Näin ollen ulkomaisia rahapelisivustoja ei saa näkyä tapahtumassa esimerkiksi joukkueen nimessä, pelipaidoissa, pelaajien nimimerkeissä tai millään muullakaan tavalla.

Poliisihallituksen mielestä iGame-joukkue on ottanut tietoisen riskin nimeämällä joukkueensa ulkomaisen vedonlyöntisivuston mukaan, mikä tekee joukkueen kilpailemisen Suomessa kyseenalaiseksi.

Poliisihallituksen vastauksien perusteella iGamen nimenvaihto suomalaisturnauksiin osallistumisen ajaksi ei muuta mitään, sillä käytännössä menettelyllä ”sanoma piilotetaan jonkin toisen nimen tai termin alle”.

Poliisihallitus voi reagoida lainvastaiseen markkinointiin nopeastikin asettamalla uhkasakon, kuten se teki Jokereiden kanssa vuonna 2015.

IGame ei halunnut kommentoida asiaa Ilta-Sanomille.

”Lakia rikkovat tahot eivät osallistu kilpailuihin”

IS otti yhteyttä SEULin puheenjohtajaan Joonas Kapiaiseen, joka kertoi liiton ottavan kantaa asian lainvastaisuuteen eikä hyväksy lakia rikkovien tahojen osallistumista kilpailuihin.

– Liitolla ei ole muuta toimivaltaa asiassa kuin että haluamme kotimaisten e-urheilutoimijoiden toimivan Suomen lakien mukaan, Kapiainen sanoo.

SEUL on pyytänyt poliisihallitukselta ohjeistusta, kuinka toimia jatkossa vastaavissa tapauksissa.

– Voimme rajoittaa siinä mielessä joukkueiden osallistumista turnauksiin, että pyydämme turnausjärjestäjää ottamaan kantaa asiaan. He ovat loppupeleissä vastuussa siitä, että mainostaako joku laittomasti heidän turnauksessaan.

Kapiainen kertoo liiton käsittelevän asiaa, jos joku liiton jäsenistä ei suostu sulkemaan laittomasti mainostavaa joukkuetta pois turnauksesta. SM-kilpailujen yhteydessä liitto voi pyytää operaattoria estämään joukkueen osallistumisen turnaukseen.

– Liiton tehtävä on saattaa turnausjärjestäjän tietoon laiton toiminta, mutta liitto ei ole sellainen taho joka voisi kieltää joukkueen osallistumisen suoraan. Tarvittaessa olemme yhteydessä poliisihallitukseen, mutta yleensä turnausjärjestäjien kanssa tällaisista asioista tulee keskusteltua etukäteen.

Liitto on syksyllä 2015 kommentoinut ulkomaisten vedonlyöntisivustojen osallistumista suomalaiseen kilpapelitoimintaan tiedotteella, jonka julkaisun jälkeen Team Menace.fi- ja RCTIC eSports -organisaatiot lopettivat Ylen mukaan yhteistyökuvionsa välittömästi.

Kapiainen kertoo Menacen ja RCTICin tehneen silloin muun muassa suomen kielellä tai bannerimainonnalla ulkomaisten toimijoiden kanssa yhteistyötä. Kumpikaan toimija ei ollut liiton jäsen, mutta ENCEn kohdalla tilanne on toinen.

IS:n selvityksen mukaan ENCE on keskustellut yhteistyökuviostaan poliisihallituksen kanssa. Keskustelujen myötä joukkue on vähentänyt sanomansa kohdistamista erityisesti suomalaisille ja lakanneet mainostamasta verkkosivuillaan tai sosiaalisessa mediassa uhkapelejä.

ENCE näkee yhteistyökuvionsa olevan laillinen

ENCE ilmoitti aprillipäivänä 2016 aloittavansa yhteistyön Jokereiden yhteistyökumppanina aikaisemmin toimineen Nordicbetin kanssa. Yhteistyön aloittamisen jälkeen ENCE ja Nordicbet ovat järjestäneet useita yhteisiä kilpailuja, joista on voinut voittaa muun muassa turnausmatkan Saksaan ENCE-pelaajien kanssa.

ENCE on huhtikuussa julkaisemassaan vastineessa perustellut yhteistyön laillisuutta sillä, että se on suomalainen joukkue, joka toimii globaalisti päämarkkina-alueen ollessa Eurooppa. Joukkueen seuraajat tulevat pääosin Suomen ulkopuolelta, minkä myötä Nordicbetin palveluiden mainostus ENCEn kautta ei kohdistu suomalaisiin. Suomessa kilpaillessaan ENCEn joukkueen pelipaidoissa tai pelaajien nimimerkkien perässä ei ole viittauksia Nordicbetiin.


ENCEn toimitusjohtaja Petri Hämälä kertoi IS:lle, että organisaatio käy aktiivista vuoropuhelua poliisihallituksen kanssa ja pyrkii noudattamaan Suomen lakia tarkasti.

– Jos me teemme suomalaisille sisältöä, niin se ei sisällä Nordicbetiä. Tietenkin suomalaiset voivat katsoa sisältöä, joka on tehty kansainväliselle yleisölle, mutta sille me emme voi mitään.

Hämälä myöntää yhden ylilyönnin. Organisaatio järjesti viime vuoden toukokuussa kilpailun, johon osallistumisen edellytys oli Nordicbetissä pelaaminen ja asiasta tviittaaminen. Palkintona oli paikkoja VIP-aitioon JVG:n konserttiin Hartwall-areenalla Helsingissä.

Hämälän mukaan kilpailua ei ollut rajoitettu suomalaisiin osallistujiin, ja palkinnon tarkoitus oli päästä viettämään aikaa ENCEn huippupelaajien kanssa.

Mikäli ENCEn ja Nordicbetin yhteistyö päättyisi, niin näkyisi se suoraan ENCEn toiminnassa.

– Kyllähän se iso kolaus olisi meidän budjetille. Ovat kuitenkin yksi meidän pääyhteistyökumppaneista, Hämälä sanoo.

Samankaltaisuuksia Jokerit/Nordicbet -tapauksen kanssa

Suomen tunnetuin yhteistyökuvio ulkomaisen vedonlyöntitoimijan kanssa oli jääkiekkoseura Jokereiden kesällä 2014 aloittama yhteistyö Nordicbetin kanssa.

Tapaus oli vahvasti esillä mediassa. Syksyllä 2014 Jokerit peitteli logoja Suomessa niin sanotuilla ”No Logo / No Team” -tarroilla, joiden väritys ja fonttivalinnat olivat lähes yksi yhteen Nordicbetin logon ja värimaailman kanssa.

Poliisihallitus puuttui asiaan helmikuussa 2015 asettamalla Jokereille 100 000 euron uhkasakon. Kuvio päättyi lopulta joukkueen vetäytymiseen, minkä jälkeen seura aloitti muutamaa kuukautta myöhemmin yhteistyön monopoliasemassa olevan Veikkauksen kanssa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Ohikulkija teki järkyttävän havainnon Hernesaarenrannassa: ”Toivoin, että tämä olisi jonkinlainen vitsi”

  3. 3

   Kuvat: Pariskunta remontoi 360 euron mörskästä upean miljoonakämpän

  4. 4

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  5. 5

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  6. 6

   Taas törkytemppu SM-liigassa – Ässien kultakypärä löi kyynärpäällä päähän

  7. 7

   Brittinainen murhattiin raa’asti kesken melontaretken Brasiliassa – kyläläinen kertoo järkyttävistä viimeisistä hetkistä

  8. 8

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  9. 9

   Antti Holma lopetti yllättäen suositun some-tilinsä – taustalla surullinen syy

  10. 10

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Napakymppi palasi ruutuun: Kiivas some-keskustelu räjähti – Jaana Pelkosen kuittaus huvittaa

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. 6

   Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

  7. 7

   Salaperäinen vinkki sai Nesteen varpailleen – kuka kuvasi säiliöautoja Kaakkois-Suomessa ja miksi?

  8. 8

   Uuden Tomb Raider -elokuvan juliste aiheutti skandaalin – kaunottaren vartalolle nauretaan: Huomaatko miksi?

  9. 9

   Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

  10. 10

   Lentoemäntä Martina, 28, kohautti äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – aiheutti kaaoksen tv-ruudussa: Juontaja järkyttyi puheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Ohikulkija teki järkyttävän havainnon Hernesaarenrannassa: ”Toivoin, että tämä olisi jonkinlainen vitsi”

  3. 3

   Kuvat: Pariskunta remontoi 360 euron mörskästä upean miljoonakämpän

  4. 4

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  5. 5

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Napakymppi palasi ruutuun: Kiivas some-keskustelu räjähti – Jaana Pelkosen kuittaus huvittaa

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää