Digitoday

Valikko

”Rakkaus roihuaa niin kauan kuin lähtetät rahaa” – näin valtio neuvoo sinua suojautumaan verkossa

Julkaistu:

Tietoturva
Verkon riskit on hyvä tunnistaa, mutta tärkeämpää on nauttia digitaalisista palveluista, toteaa Turvallisuuskomitean puheenjohtaja.
Yhä useampi arkinen asia hoituu nykyään internetissä. Moni osaa kyllä käyttää palveluita, mutta ei ole välttämättä kartalla siitä, miten huolehtii samalla omasta turvallisuudestaan.

Mediassa käsitellään usein erilaisia internetiin ja erilaisiin laitteisiin liittyviä turvallisuusuhkia, viruksia ja huijauksia. Epävarmalle internetin käyttäjälle tieto saattaa vain lisätä tuskaa ja vähentää intoa käyttää digipalveluita.

Suomen valtio on vastannut huolestuneen kansan tarpeisiin ja julkaissut uuden Kodin kyberoppaan, jossa käsitellään muun muassa verkkoon yhdistettyjen laitteiden tietoturvaa, haittaohjelmia, turvallista maksamista, sosiaalisessa mediassa toimimista ja erilaisia verkkohuijauksia.

– Internetissä liikkumisen riskit hyvä tunnistaa, mutta tärkeämpää nauttia digitaalisista palveluista. Opas pyrkii avaamaan vaikeaselkoisia asioita tavallisen ihmisen kielellä. Digitaalisia palveluita ei kannata pelätä, totesi oppaan julkaisseen Turvallisuuskomitean puheenjohtaja Jukka Juusti tiedotustilaisuudessa.

Kymmenen vinkkiä, joilla teet elämästäsi verkossa turvallisemman

1. Pidä huolta tietokoneesi, älypuhelimesi ja lähiverkkosi tietoturvasta

Huolehdi, että laitteesi käyttöjärjestelmä, verkkoselain ja liitännäiset on päivitetty, palomuuri on päällä ja kodin lähiverkko on suojattu.

Käyttöjärjestelmään ja selaimeen voi laittaa automaattiset päivitykset päälle asetuksissa. Kodin lähiverkko puolestaan suojataan vaihtamalla reitittimen salasana. Ohjeet salasanan vaihtamiseen löytyvät reitittimen käyttöoppaasta.

Lisäksi tietokoneeseen, tablettiin tai älypuhelimeen kannattaa hankkia hyvä virustorjuntaohjelma.

2. Ylläpidä omia tietoturvataitojasi

Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuslehtorin Panu Moilasen mukaan tietoturvasta 20 prosenttia on tekniikkaa ja 80 prosenttia ihmisen käytöstä. Huolehdi siis, että toimit itse turvallisesti.

Kyberoppaasta löydät ohjeet hyvän salasanan tekemiseen. Lähtökohtaisesti salasana on pitkä, se sisältää pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä ja sisältää taivutettuja suomen kielen sanoja. Jos et muista kaikkia salasanojasi ulkoa, kirjoita ne lunttilapulle, jonka piilotat kotiisi. Älä kirjoita lappuun, mihin palveluun kukin salasana on.

Huolehdi tietoturvasta myös sähköpostia käyttäessäsi. Älä avaa epämääräiseltä näyttäviä viestejä.

3. Häädä haittaohjelmat

Verkossa liikkuessasi koneellesi voi päätyä monen eri tyyppisiä haittaohjelmia, kuten kiristysohjelmia, vakoiluohjelmia tai tietojenkalasteluohjelmia. Tietokoneesi voidaan myös kaapata esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin.

Yleensä hyvä virustorjuntaohjelma huomaa haittaohjelman. Anna sen poistaa haittaohjelma. Välttämättä muuten haittaohjelman latautumista koneelle ei huomaa mitenkään.

Jos epäilet, että tietokoneesi on kaapattu, ota se pois verkosta. Aja sen jälkeen virustorjuntaohjelma. Jos ongelma ei poistu, vie kone ammattilaisen puhdistettavaksi.

4. Hoida raha-asiat kunnialla

Verkossa voi nykyään hoitaa pankkiasioinnin sekä ostaa palveluita ja tavaroita niin kaupoista kuin yksityishenkilöiltäkin. Huolehdi, että käytät varmasti esimerkiksi pankkien oikeita sivustoja ja luotettavia maksupalveluita.

Tietojenkalastelijat houkuttelevat ihmisiä kirjautumaan sisään verkkopankkiinsa väärällä huijaussivustolla. Älä klikkaa sähköpostissa saamaasi linkkiä verkkopankkiin, vaan mene sinne suoraan ja tarkista, että yhteys on salattu. Salatun yhteyden tunnistat verkkosivun osoitteen alussa olevasta https:// -alusta.

Jos käytät maksukorttia verkossa, aseta sille turvarajat. Verkkopankissa voit muun muassa valita summan, jonka kortilla voi korkeintaan maksaa yhdellä maksukerralla tai vuorokauden aikana yhteensä. Voit myös kieltää kokonaan korttisi käytön verkko-ostoksiin.

Kun maksat maksukortilla, turvallisia maksupalveluita ovat esimerkiksi MasterCard SecureCode ja Verified by Visa.

5. Tarkista verkkokaupan luotettavuus

Internetissä voi ostaa tavaraa mistä päin maailmaa tahansa. Tunnettujen suomalaisten kauppojen verkkokaupat ovat myös yleensä luotettavia.

Ennen kuin tilaat tuotteita tuntemattomasta verkkokaupasta, lue muiden kaupasta antama palaute. Googlaa esimerkiksi verkkokaupan nimellä ja sanalla kokemuksia, tai mikäli kauppa on englanninkielinen, verkkokaupan nimellä ja sanalla problems. Mikäli kaupasta on enimmäkseen kielteisiä kommentteja, pohdi tarkkaan, kannattaako sieltä tilata.

Varmista myös, että voit maksaa luottokortilla. Mikäli jotain menee pieleen, voit vaatia hyvitystä luottokorttiyhtiöltä.

Jos ostat toiselta yksityishenkilöltä verkon kirpputoripalvelussa, tutki myyjän saama palaute, maksa luottokortilla tai postiennakolla aina kun voit ja mikäli kyseessä on suurempi ostos kuten auto, maksa se vasta nähtyäsi sen.

6. Suojaa älylaitteesi salasanoilla ja virusturvalla

Vaihda SIM-kortin tunnusluku sekä ota käyttöön puhelimen automaattinen lukitus. Suojaa puhelin tai tabletti suojakoodin, salasanan tai kuviolukon avulla ja huolehdi laitteen varmuuskopioinnista esimerkiksi pilvipalveluun.

Myös puhelin ja tabletti kannattaa suojata virustorjuntaohjelmalla. Lataa se ja kaikki muutkin käyttämäsi sovellukset luotettavasta sovelluskaupasta.

Käytä varkaudenhallintaohjelmaa. Mikäli puhelimesi katoaa tai se varastetaan, pyydä operaattoriasi sulkemaan liittymäsi heti, ennen kuin liittymälläsi on ehditty tehdä valtavaa laskua.

7. Huolehdi yksityisyydestäsi sosiaalisessa mediassa

Kun käytät sosiaalisen median palveluita kuten Facebookia, Twitteriä, Instagramia, Snapchatia, YouTubea, WhatsAppia tai Skypeä, mieti mitä asioita siellä kerrot tai jaat.

Älä kerro henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäaikaa, osoitetta tai puhelinnumeroasi. Älä julkaise kuvia lapsestasi, autostasi tai kodistasi sisältä tai ulkoa. Älä myöskään kerro, milloin olet lomalla. Tieto saattaa kiinnostaa murtovarkaita.

Älä hyväksy kaveripyyntöjä ihmisiltä, joita et tunne. Huolehdi myös, että keskustelu pysyy asiallisena. Myös verkossa voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

8. Kaikki netissä jaettu tieto ei ole totta

Verkossa leviää paljon kirjoituksia, kuvia ja videoita, jotka eivät ole totta. Jos uutinen herättää voimakkaita tunteita tai demonisoi ihmisryhmiä, voi kyseessä olla valeuutinen.

Tarkista tiedon lähde ja pohdi sen luotettavuutta. Tarkista myös, löytyykö sama tieto muista lähteistä.

9. Tunnista huijarit

Sähköpostiisi voi tulla viestejä, joissa luvataan isoa perintöä, rahavoittoa tai mahdollisuutta tehdä bisnestä. Sinulle saatetaan tarjota lainaa tai pyytää apua vaikeuksiin joutuneelle ihmiselle.

Huijauksille yhteistä on se, että sinulle luvataan suurta rahasummaa. Rahan saamiseksi joudut kuitenkin maksamaan paljon pienempiä maksuja. Kun maksat kerran, joudut maksamaan myös uudestaan. Älä siis lähde mukaan leikkiin.

– Suhde etenee nopeasti. Pian hän on tulossa luoksesi, kunhan vain autat häntä muutamassa pikku asiassa. Ne liittyvät aina rahaan, oppaassa kirjoitetaan.

– Rakkaus roihuaa niin kauan kuin lähetät hänelle rahaa.

Jos jo maksoit huijarille, ota heti yhteyttä poliisiin. Maksu saatetaan ehtiä pysäyttää ennen kuin se lähtee Suomesta.

Myös lupauksella romanssista voidaan huijata. Saatat tavata tuntemattoman ihmisen esimerkiksi Facebookissa tai deittisivustolla. Hän vaikuttaa rakastuvan sinuun nopeasti ja toivoo yhteistä tulevaisuutta ennen kuin olette edes tavanneet. Luultavasti hän haluaa sinulta vain rahaa. Älä ryhdy keskustelemaan epäilyttävien treffikumppaneiden kanssa.

10. Suojaudu identiteettivarkaudelta

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku esiintyy sinuna tai käyttää nimeäsi ja henkilökohtaisia tietojasi. Varas voi kalastaa tietosi esimerkiksi lukitsemattomasta postilaatikosta tai roskiin heitetyistä papereistasi.

Pidä siis huolta papereistasi ja lompakostasi. Älä levitä tietojasi netissä äläkä kerro niitä puhelimessa kenellekään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Uskomaton F1-kisa! Kaoottinen Azerbaidzhanin GP keskeytettiin – IS seuraa

  2. 2

   Räikkönen raivostui Bottakselle: ”Ei v***u voi taas olla sama jätkä!”

  3. 3

   Kahden lapsen äiti Henna Peltonen voitti bikini fitnessin EM-kultaa – julkkiskaunotar piukassa kisakunnossa

  4. 4

   Lauri Markkasen pelinumero suututti NBA-seuran fanit – ”Kaikki Chicagossa tulevat vihaamaan sinua ennen kuin astut kentälle”

  5. 5

   Uskomaton video leviää: mallikaunottaren alaston base-hyppy kuohuttaa – edes opettaja ei ole uskoa silmiään

  6. 6

   Lomanviettäjä tankkaa auton nyt varsin edullisesti – toisin oli vuonna 2012, muistatko?

  7. 7

   Yle etsii uutta päätoimittajaa: Nämä ovat vaatimukset – liksa huidellee ainakin 13 000 eurossa / kuukausi

  8. 8

   Poikkeustilanne AirAsian lennolla sai matkustajat puhkeamaan itkuun – kone alkoi täristä yläilmoissa kuin kuivausrumpu

  9. 9

   Auto ajoi jalankulkijoiden päälle Newcastlessa – useita loukkaantunut

  10. 10

   F1-asiantuntija lyttää Räikkösen tylysti: ”Antakaa nyt Kimille potkut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  3. 3

   Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Lauri Markkasen pelinumero suututti NBA-seuran fanit – ”Kaikki Chicagossa tulevat vihaamaan sinua ennen kuin astut kentälle”

  6. 6

   CNN selvitti: Näin Pohjois-Korean johtaja rahoittaa luksuselämänsä

  7. 7

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  8. 8

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  9. 9

   Vanhemmat väittävät elävänsä universumin energialla – äiti ei syönyt edes raskaana ollessaan: ”Ravitsin poikaani rakkaudellani”

  10. 10

   Tyly muutos ensi viikon sääennusteeseen: +30 asteen helleaalto koukkaakin Venäjälle – Suomeen luvassa jotain ihan muuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  3. 3

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  6. 6

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  7. 7

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  8. 8

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  9. 9

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  10. 10

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Uskomaton F1-kisa! Kaoottinen Azerbaidzhanin GP keskeytettiin – IS seuraa

  2. 2

   Räikkönen raivostui Bottakselle: ”Ei v***u voi taas olla sama jätkä!”

  3. 3

   Kahden lapsen äiti Henna Peltonen voitti bikini fitnessin EM-kultaa – julkkiskaunotar piukassa kisakunnossa

  4. 4

   Lauri Markkasen pelinumero suututti NBA-seuran fanit – ”Kaikki Chicagossa tulevat vihaamaan sinua ennen kuin astut kentälle”

  5. 5

   Uskomaton video leviää: mallikaunottaren alaston base-hyppy kuohuttaa – edes opettaja ei ole uskoa silmiään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  3. 3

   Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Lauri Markkasen pelinumero suututti NBA-seuran fanit – ”Kaikki Chicagossa tulevat vihaamaan sinua ennen kuin astut kentälle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  3. 3

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  4. 4

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  5. 5

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  6. Näytä lisää