Digitoday

Web viettelee televisioyleisöä

Julkaistu:

Kirjoilla ja internetillä on Suomessa paljon yhteisiä ystäviä. Yhdysvalloissa web etäännyttää varsinkin 18-34 -vuotiaita miehiä televisiosta. Samaan aikaan niin sanottu seniorikäyttäjien joukko kasvaa verkossa ripeästi. Myös nettimainonta ja joulukauppa näyttävät olevan noususuunnassa.
Suomalainen netin käyttäjä on myös kirjallisuuden ystävä tai ainakin ostaa kirjoja verraten ahkerasti. Viimeisen vuoden aikana yli kymmenen kirjaa ostaneista hieman useampi kuin joka toinen käyttää internetiä päivittäin, kertoo tuore Suomi lukee –tutkimus. Vastaavasti niitä, jotka eivät käytä nettiä lainkaan, oli tässä ahkerimpien kirjanostajien luokassa vain reilu kymmenesosa.

Niistä jotka eivät ole viimeisen vuoden aikana ostaneet yhtään kirjaa, vajaa neljännes kuuluu netin päivittäisiin käyttäjiin, kun taas huomattavasti suurempi joukko - runsas kaksi viidesosaa heistä - ei käytä nettiä lainkaan, tutkimus paljastaa. Tutkimuksen tilasivat Taloustutkimukselta Kirjakauppaliitto, Suomen Kustannusyhdistys ja opetusministeriö.

Tutkimuksen mukaan eniten kirjoja ostavat henkilöt ovat todennäköisimmin pääkaupunkiseutulaisia ja asuvat vuosittain yli 60 000 euroa tienaavassa taloudessa, johon kuuluu myös alle 18-vuotiaita lapsia. Kirjojen ostajat ovat myös usein kirjastojen käyttäjiä, lukevat ammatti- ja harrastelehtiä sekä aikakauslehdistä esimerkiksi Avotakkaa, Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä ja Suomen Kuvalehteä.

Kirjastoilla suosittu verkkobrandi

Kirjan ja netin läheinen – samoin kuin osin pääkaupunkiseutulainen - suhde näkyy myös suomalaisten verkkobrandien arvostusta syyskuussa selvittäneessä tutkimuksessa, jossa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen HelMet-aineistohaku sijoittui kuudenneksi.

Viiden kärkeen Taloustutkimus Oy:n mittauksessa nousivat tuolloin Google.fi, Telkku.com, Mol.fi, Ilmatieteenlaitos.fi ja Vr.fi.

Netti etäännyttää nuoria aikuisia televisiosta

Yhdysvalloissa, tunnetulla television valta-alueella, Online Publishers Association (OPA) kertoo 18-34 –vuotiaiden viihtyvän verkossa jo niin tiiviisti, että televisiokin jää kakkoseksi. Etenkin ikäryhmän miehet vetäytyvät verkkoon: he näyttäisivät nyt käyttävän nettiä viikossa 21 tuntia, kun taas televisio saa osakseen vain 15,7 tuntia.

Ilmiöstä on keskusteltu Yhdysvaltain mediamarkkinoilla laajemminkin, sillä mainitun ikäryhmän on todettu seuraavan television antia entistä heikommin jopa prime time –aikaan. Tukea havainnoille, jonka mukaan juuri internet päihittäisi ikäryhmän mediakulutuksessa television, antaa myös comScore Media Metrix marraskuun alussa julkistamillaan tutkimustuloksilla. Niidenkin mukaan miehet ovat ikäisiään naisia ahkerampia netin käyttäjiä.

Tutkimusraportin mukaan 18-34 –vuotiaat miehet viettävät verkossa kuukausittain 17 prosenttia enemmän aikaa kuin netin keskivertokäyttäjät ja käyvät läpi eri sivujakin niin ahkerasti, että osoitelista on runsaan neljänneksen pidempi kuin keskivertokäyttäjällä.

Euroseniorit verkkoon

Nielsen//NetRatingsin äskettäin julkistamien tulosten mukaan internetin seniorikäyttäjien (55+) määrä Euroopassa oli syyskuussa 28 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Nopeasti verkottuvilta näyttävät tosin myös Yhdysvaltain seniorit, joita yhtiö tarkastelee toisessa raportissa – siinä tosin yli 65-vuotiaiden osalta. Joukko kasvoi vuodessa 25 prosentilla ja edustaa nyt seitsemää prosenttia netin käyttäjäkunnasta, tutkimus kertoo.

Euroopan markkinoilla suhteessa eniten 55-vuotiaita ja sitä vanhempia netin käyttäjiä oli Ruotsissa. Ikäryhmän naisista innokkaimmin internetissä liikkuivat niin ikään ruotsalaiset.

Mielenkiintoisen näkökulman ruotsalaiseen mediakulutukseen luo myös tuorein luottamusbarometri, jonka Medieakademin julkaisi marraskuussa. Sen mukaan vahvinta ruotsalaisten luottamusta nauttii Ruotsin Radio (SR), jonka nauttima luottamus näyttää olevan vieläpä hienoisessa nousussa. Eniten on pudonnut niiden määrä, jotka luottavat hyvin tai melko paljon laajasti luettuun Aftonbladetiin. Sen sijaan päivälehti Dagens Nyheter saa osakseen entistä enemmän luottamusta ja kirii jopa niukasti ohi Ruotsin Television (SVT).

IAB: Online-mainonnan nousu jatkuu

Yhdysvaltain internet-mainonta on kasvu-uralla, kertovat Interactive Advertising Bureau (IAB) ja PricewaterhouseCoopers vuoden ensimmäistä puoliskoa ja toista vuosineljännestä tarkastelevassa raportissaan.

Tammi-kesäkuussa internetmainonnan liikevaihto oli raportin mukaan 10,5 prosenttia korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Toista vuosineljännestä vuoden takaiseen verrattaessa kasvuprosentiksi saatiin 13,9. Tämän vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen välillä kasvua mitattiin 1, 7 prosenttia.

Suomessa verkkomediamainonta on Gallup Adexin seurannan mukaan kasvanut tammi-lokakuussa 1,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Lokakuussa kasvua kirjattiin vuoden takaiseen lukuun verrattuna 11,7 prosenttia.

Verkon joulukauppa vilkastuu

Yhdysvalloista on online-bisnekselle vilautettu myös verkkokaupan ilosanomaa. Tänä vuonna verkkokauppojen kassoihin kertyy joulua edeltävällä juhlakaudella 21 prosenttia suurempi summa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Näin ennustaa Jupiter Research raportissaan Holiday 2003: Online Pushes Limits of Last Minute Shopping.

Jouluostoksistaan aikoo tehdä verkossa osan tai kaikki nyt jopa 40 prosenttia netin käyttäjistä, tutkimuslaitos raportoi ja näkee asiakkaiden määrän kasvavan lähes viidenneksen viime vuodesta. Jupiterin mukaan myös kuluttajien epäluuloisuus luottokorttimaksamisen suhteen on vähentynyt: enää asia arveluttaa 36 prosenttia kuluttajista, kun vielä viime vuonna 46 prosenttia arkaili luottokorttitietojensa luovuttamista.

Joulukaupan kasvua näkee myös Forrester Research. Sen mukaan Yhdysvalloissa kiitospäivästä jouluun ulottuvalla jaksolla käytävä verkkokauppa voi ponnahtaa jopa 42 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Dollareissa mitattuna Forresterin näkemys joulukaupan loppusummasta viime ja tänä vuonna jää kuitenkin alle Jupiterin laskelmien, mikä ainakin osin johtuu erilaisista laskentatavoista ja rajanvedoista.

Eurooppalaiset puolestaan käyttävät tänä vuonna online-ostoksiin joulusesongin aikana 9 miljardia euroa, Forrester arvioi. Joulukauppa edustaa täällä sen mukaan noin neljännestä koko vuoden verkkokaupasta.

Kaksi kolmasosaa eurooppalaisen online-joulukaupan liikevaihdosta kertyy Forresterin mukaan kahdessa maassa: brittiasiakkaiden potti kassavirtaan on 3,2 miljardia euroa ja saksalaisten 2,4 miljardia.

Vilkasta gsm-verkoissakin

Ensi vuonna gsm-verkoissa voi tavoittaa jo miljardi ihmistä. Näin uskoo GSM Association, jonka mukaan gsm-käyttäjiä on maailmassa jo nyt yli 900 miljoonaa. Gsm-markkinoiden kasvua vetää Aasia.

Gsm-pohjainen matkaviestintä yltää maailmanlaajuisesti vuonna 2007 arviolta jo 80-prosenttiseen markkinaosuuteen. Nyt osuuden lasketaan olevan 72 prosenttia, GSM Association kertoo.
 • Mielipide

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  3. 3

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  4. 4

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  5. 5

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  6. 6

   Suurhyökkäys Isisiä vastaan alkoi Tal Afarissa – äärijärjestölle uhkaava viesti: ”Antautukaa tai kuolkaa”

  7. 7

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  8. 8

   Martina Aitolehti säteilee onnea Stefan-rakkaansa rinnalla – näyttävä pari ihastuttaa: ”Näytät onnelliselta”

  9. 9

   Jerry Lewis 1926-2017 – Rakastettu näyttelijä hurmasi energiallaan

  10. 10

   Trump kertoo maanantai-iltana kansalle sotasuunnitelmista Afganistanissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  5. 5

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  6. 6

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  7. 7

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  8. 8

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  9. 9

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  10. 10

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  3. 3

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  4. 4

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  5. 5

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  5. 5

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää