Digitoday

Internet Explorer 4.0 muuttaa käyttöliittymän

Julkaistu:

Microsoft Internet Explorer 4.0 selain saapuu yleiseen beetajakeluun tällä viikolla. Uudessa versiossa on paljon pieniä käyttöä helpottavia parannuksia, mutta selaimen saa asennettua myös korvaamaan Windows 95:n käyttöliittymän, jolloin kiintolevyn selailu käy samalla tavalla kuin Internetin Web-sivujen selailu.

Uusi käyttöliittymä kantaa nimeä Platform Preview of Microsoft Internet Explorer 4.0. Käytettävissä on tällöin Active Desktop eli käyttöjärjestelmän taustaikkunaan voidaan upottaa erilaisia komponentteja, kuten vieriviä uutis- tai pörssikurssisarakkeita. Koko taustaikkuna voidaan myös määritellä Web-sivuksi.

My Computer painikkella saa entiseen tapaan näkyviin kiintolevyn sisällön, mutta nyt se näytetään Web-sivuilla käytetyn HTML-kielen muodossa. Java-lisäohjelma laskee automaattisesti kiintolevyn koon ja käytettävissä olevan levytilan. My Computer ikkunassa on mukana myös Favorites-valikko, josta Web-sivun valitessa My Computer muuttuu suoraan Web-selaimeksi. Back-painikkeella pääsee takaisin selaamaan tietokoneensa kiintolevyn sisältöä.

My Computer ikkunasta löytyy myös Web view käsky, jonka avulla kiintolevyn alihakemistosta Customize This Folder käskyllä Web-sivuiksi muokatut kiintolevyn alihakemistot näkyvät HTML-sivuina, mikä on tarkoitettu etenkin yritysten sisäisten lähiverkkojen eli intranetien käyttöön. Tiedon löytäminen HTML-sivuilta voi olla helpompaa kuin lähiverkon kiintolevyjen perinteinen selaaminen. Ohjelmat samoin kuin alihakemistot avautuvat yhdellä näppäimen painalluksella aiemman kaksoisnäpäytyksen sijaan.

Alihakemistojen muuntamista varten selaimen mukana toimitetaan FrontPad-ohjelma, jonka avulla Web-sivujen julkaisu on mahdollista, vaikka HTML-koodia ei osaisikaan käyttää. Koodia voi kuitenkin muokata myös käsityönä, jos hallitsee HTML-kielen. Kiintolevyn sisältöä esittävillä Web-sivuillaan voi käyttää kaikkia HTML-kielen elementtejä, kuten esimerkiksi kuvia, tavalliseen tapaan.

Internet Explorer 4.0:n beetaversiossa Platform Preview toimii vain Windows 95:n englanninkielisen version kanssa, mutta suomenkielisen Windows 95:n käyttäjät voivat käyttää selainta ilman käyttöliittymän muuttavaa toimintoa. Ensi kuussa on luvassa suomenkielinen beetaversio selaimesta, jolloin myös Platform Preview toimii. Lopullinen versio IE 4.0 selaimesta ilmestynee lokakuussa.

Täysin uutta selaimessa on myös Channels-toiminnot, joiden avulla Internetin selausta pyritään muuttamaan television katselun kaltaiseksi. Internet-kanavia käytettäessä vasemmalle ilmestyy kuvaruudun korkuinen pystypalkki, josta voi valita esimerkiksi uutiskanavan, urheilukanavan tai talouskanavan. Koko muu kuvaruutu on kanavan esittämän Web-sivun käytettävissä eli mitään muita valikoita ei ole.

Kanavien esittämä tieto on tavallisen HTML-kielen muodossa, mutta sivuilla pitää lisätä muun muassa tiettyjä mittakoodeja, jotta kanava näkyisi työpöydällä oikein. Palveluntarjoaja, kuten sanomalehti tai radioasema, joutunee lisäämään Web-palvelimeensa jotain lisäohjelmia tarjotakseen kanavaohjelmaa. Kanavan kautta ei pystytä esittämään ääntä tai liikkuvaa kuvaa sen nopeammin kuin varsinaisen Web-selaimenkaan kautta vaan käytössä ovat samat esittämistekniikat kuin nykyäänkin.

Microsoft aikoo saada yhdestä viiteen suomalaista kanavan sisällöntarjoajaa mukaan kuukauden sisällä, jotta tarjolla olisi myös suomalaisia kanavia, kun suomenkielisen Web-selaimen beetaversio ilmestyy ensi kuussa.

Uutta ajattelua on myös Web-sivujen kaappaus kokonaan kiintolevylle Subsciptions-komennolla, joka on tuotu korostetusti esiin. Selaimen voi määritellä kopioimaan haluamiensa Web-sivujen sisällön kiintolevylle, minkä jälkeen yhteyden voi katkaista ja sivuihin voi tutustua rauhassa offline eli ilman yhteyttä. Web-sivujen kopiointi kestää aikansa, mutta yhteysmaksuissa voi tällä tavoin silti säästää.

Mukana on toiminnot Web-sivujen muutosten tarkkailuun automaattisesti ajastuksen avulla. Selain osaa jopa lähettää sähköpostia haluttuun osoitteeseen, jos se huomaa jonkin tarkkailtavaksi määritellyn kotisivun sisällön muuttuneen. Toiminto on kätevä vaikkapa yritysten lehdistötiedotteiden Web-sivuille saapumisen tarkkailuun.

Internet Explorer 4.0 käyttää Dynamic HTML käskyjä, joiden avulla monia aiemmin JavaScript-komennoilla tehtyjä toimintoja voidaan hyödyntää. DHTML:n avulla esimerkiksi Web-sivulla olevat painikkeet saadaan elämään, kun hiiren osoitin viedään painikkeen päälle. Monenlaiset animaatiot ovat DHTML:n avulla mahdollisia.

Pieniä selaimen käyttöä helpottavia ominaisuuksia ovat muun muassa Web-osoitteiden tunnistus sekä Back-painikkeesta oikealla hiiren näppäimellä löytyvät vierailtujen Web-osoitteiden tiedot. Web-osoitteiden tunnistus toimii, kun osoiteriville kirjoittaa vähän alkua osoitteesta, minkä jälkeen selain hakee osoitteen Favorites-valikosta.

Selaimen hakutoimintoa (search) on myös kehitetty siten, että valittavissa on viisi eri hakupalvelua, joihin haun voi kohdistaa. Hakutulokset tulevat kehyksen (frames) vasemmalle puolelle, josta eri Web-sivuja on helppo selata.

Sähköposti- ja keskusteluryhmäohjelmat on yhdistetty Outlook Express nimiseksi kokonaisuudeksi, jonka avulla sähköpostin muokkaus Web-sivujen käyttämään HTML-muotoon on helppoa. Sähköpostiin saa näin lisää näyttävyyttä, sillä kaikki linkit, kuvat ja muut vastaavat ovat käytettävissä. Internetin Web-sivun lähettäminen sähköpostin avulla HTML-muodossa on nyt mahdollistettu.

Web-selaimen esiversion täydellisessä paketissa tulee mukana myös beetaversio Microsoft NetMeeting 2.0 neuvotteluohjelmasta, jossa tärkeimpänä uudistuksena on videokuvan esittämisen mahdollisuus. Internetin kautta neuvottelua käydessä voidaan siis puheen, piirtotaulun, tiedostojen ja tekstikeskustelun lisäksi välittää myös neuvottelijoiden videokuvaa kuvapuhelimen tapaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  2. 2

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  3. 3

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  4. 4

   Jari Sillanpää kauhistui nähdessään itsestään tuoreita kuvia – limsa lihotti: ”Olin sokissa”

  5. 5

   Skimmauslaitteita ilmestyy nimenomaan bensa-asemille – jippo on kortin magneettijuovassa

  6. 6

   Suru-uutinen: Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut

  7. 7

   Trump kommentoi Barcelonan iskua tarinalla sian vereen kastetuista luodeista – pidetään yleisesti keksittynä

  8. 8

   Useita blogikohuja aiheuttanut Hanna Sumari jälleen kipakkana lasten rokottamisesta: ”Millä voisi takoa järkeä ihmisten päähän?”

  9. 9

   Nämä asiat tiedetään Barcelonan terrori-iskusta: uhrien joukossa 24 maan kansalaisia, yöllä myös toinen terroriteko

  10. 10

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  4. 4

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  5. 5

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  6. 6

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  7. 7

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  8. 8

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  9. 9

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  10. 10

   Porvoolainen Antti näki pakettiauton ajavan väkijoukkoon La Ramblalla – poliisi vie sivullisia museosta suojapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  3. 3

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  4. 4

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. 6

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  10. 10

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  2. 2

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  3. 3

   Karmeaksi flopiksi teilatun F1-kisan olosuhteet järkyttivät suomalaisia – ”Tupakka-askit ja käytetyt kondomit lojuivat siellä”

  4. 4

   Jari Sillanpää kauhistui nähdessään itsestään tuoreita kuvia – limsa lihotti: ”Olin sokissa”

  5. 5

   Skimmauslaitteita ilmestyy nimenomaan bensa-asemille – jippo on kortin magneettijuovassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

  4. 4

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  5. 5

   Salkkarit-tähden muodonmuutos hämmästytti fanit – näin suosikkinäyttelijä vastaa ulkonäkökritiikkiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   IS SEURAA: Barcelonan yliajajaa etsitään, poliisi pysäytti toisen iskun – katso suoraa lähetystä

  3. 3

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  4. 4

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  5. 5

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  6. Näytä lisää